MEL
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

MEL

Princess_night_

PrijemLAN - Umrezavanje UTP kablom Icon_mini_portal_enLatest imagesTražiRegistruj sePristupi
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga
Zadnje teme
» Maticni Mlec
LAN - Umrezavanje UTP kablom Icon_minitimeNed Feb 08, 2009 3:14 am od predrag83

» Nova vlada!
LAN - Umrezavanje UTP kablom Icon_minitimePon Nov 03, 2008 8:05 am od Dača 1

» Marija Šerifović
LAN - Umrezavanje UTP kablom Icon_minitimePet Okt 10, 2008 5:58 am od Dača 1

» Welcome in princes _night_forum
LAN - Umrezavanje UTP kablom Icon_minitimePet Okt 10, 2008 5:53 am od Dača 1

» Parapsihologija je .....
LAN - Umrezavanje UTP kablom Icon_minitimeČet Okt 09, 2008 8:55 am od king_fire

» Koncerti!!
LAN - Umrezavanje UTP kablom Icon_minitimeČet Okt 09, 2008 8:45 am od king_fire

» __MADONA__
LAN - Umrezavanje UTP kablom Icon_minitimeČet Okt 09, 2008 8:32 am od king_fire

» Rekla-kazala
LAN - Umrezavanje UTP kablom Icon_minitimeČet Okt 09, 2008 8:23 am od king_fire

» Sjedinjene Američke Države-nastavak teme
LAN - Umrezavanje UTP kablom Icon_minitimeSre Okt 08, 2008 9:02 am od Dača 1

Novembar 2024
PonUtoSreČetPetSubNed
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
KalendarKalendar
Ko je trenutno na forumu
Imamo 35 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 35 Gosta

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 56 dana Pon Nov 25, 2024 5:59 pm

LAN - Umrezavanje UTP kablom

Ići dole 
AutorPoruka
Dača 1

Dača 1

Broj poruka : 207
Godina : 42
Datum upisa : 03.09.2008

LAN - Umrezavanje UTP kablom Empty
PočaljiNaslov: LAN - Umrezavanje UTP kablom   LAN - Umrezavanje UTP kablom Icon_minitimePet Sep 12, 2008 7:32 am

Ako se umrezavaju 2 racunara,ne treba vam switch,nego
samo utp(unfinished twisted pair)kabal,podrazumeva se da vasa maticna ploca
ima integrisanu mreznu kartu,u slucaju da nema kupite je,najobicnija kosta 5evra
hardverski deo posla:
-povezivanje 2 racunara:
ovo je najjednostavniji deo posla,trebate samo spojiti utp kablom 2 racunara,tj.
njihove mrezne karte
-povezivanje 3 ili vise racunara:
trebate spojiti sve racunare na switch(kosta od 20 i vise evra)
softverski deo posla:
u windowsu trebate konfigurisati ip adrese i tcp/ip protokol,to cete uraditi na
sledeci nacin:
start>control panel>network connections>local area connection>properties>dupli klik
na internet protocol.sad ste otvorili prozor gde cete upisati ip adrese
cekirajte "use the following ip adresses"
ip adress:10.10.10.01
subnet mask:255.0.0.0
default gateway:10.10.10.50
preferred dns server:10.10.10.51
alternate dns server:10.10.10.52
nakon toga kliknite na ok i pozeljno je restartovati racunar
napominjem da umesto broja 10 mozete napisati i druge brojeve,ovo trebate
upisati u sve racunare,samo sto ip adresa na drugom racunaru treba biti drugacija,
treba biti:10.10.10.02,na trecem treba biti 10.10.10.03 itd.
nakon toga idete na:start>control panel>network connections>set up a home or a small
office network>next>next>cekirate drugu stavku(mada moze i prvu,pogledajte zasto ona sluzi)
next>ovde opet od vas zavisi sta vam treba>next>napisite ime kompjutera>next>
workgroup name:napisete kako ce vam se zvati mreza-napomena:na svim racunarima morate
napisati isti workgroup>next>next>just finish the wizard>next>finish>trebate restartovati
racunare i gotovoTCP/IP (Transmision Control Protocol/Internet Protocol) - Protokol za kontrolu prenosa i internet Protokol:

- To su (dva) mrezna protokola koja se koriste na internetu, ovo su samo dva od (mnogih) protokola koji postoje. Ono sto je bitno kod njega da znate, jeste da je njegov zadatak da povezuje Operativne System-e i njihove mrezne uredjaje. Njegov zadatak je da prenese podatke (pakete) od jednog host-a do drugog.

Sta je Host ?
Host je korisnik (rachunar).
Neki od protkola koje TCP/IP koristi su?
- Prenos elektronske poste
- Prenos podataka
- Kratku razmenu poruka (Primer: Mirc)
- I tako dalje...
Sta je TCP (protokol za kontrolu prenosa):
Jedan od glavnih protokola koji se koristi na internetu. Ono shto je bitno kod njega da znate jeste da je to najpouzdaniji protokol za prenos podataka. Poznatiji kao i (pouzdana konekcija).
Struktura TCP:
Ovde cu samo ono glavno navesti sto je bitno da se zna.
- Izvorni port (Primer: Od koga rachunara se dobija paket)
- Destinacija (Primer: Kome rachunaru treba da se prosledi paket)
- Broj paketa (Primer: saljete jednu pesmu, ta pesma se "cepa" na nekoliko paketa nebili otisla sto brze)
- Odgovor drugog host-a za potvrdu (Primer: da to je ono sto treba da mi posaljesh - posalji mi taj paket)
- Rezervacija paketa (Primer: Ovaj paket ce otici ovim delom "tunela")
- Tunel (Primer: Prolaz ili tunel od host-a jednog do drugog)
- Sigurnost (Primer: Proverava se sigurnost paketa, da li ce doci na odrediste sigurno)
- Istrajnost poruke (Primer: Odredjeno vreme za koje paket treba da dostigne do odredista iliti TTL Time to live vreme koje je odredjeno da paket stigne do odredista)
- Odgovor host-a (Primer: Najbitnije, potvrda da je paket uspeshno prosledjen)
Sta je josh bitno napomenuti kada prichamo o protokolima, jeste UDP (User datagram protocol).
UDP: Ono sto kod njega treba da znate jeste da je slichan nalik TCP protokolu ali je veoma nepouzdan. Jedina prednost za razliku od TCP-a, jeste u tome sto se zaobilaze gore napomenute provere i dostize vecu brzinu prenosa podataka (odnosno paketa, za razliku od TCP-a. Zato sam i gore napomenuo da je TCP, nazvan sam po sebi kao (pouzdana konekcija).
Sta je IP adresa:
Ip adresa je jedinstvena oznaka system-a u mrezi odnosno (host-a). Duzina Ip adrese je 32 bajta i sastoji se iz chetiri broja, svaki po bajt, a odvojeni su decimalnim tachkama.
Primer: 192.168.1.1. Svaki bajt, ili oktet je chitljiv format za rad sa ip adresama.
Posto je komplikovano da se zapamte sve IP adrese na mrezi, koristi se DNS (Domain Name system). Ukratko: DNS je zaduzen za prevodjenje ip adresa u imena i obratno.
Ali on se koristi na Serverima zato cu preskochiti. Bitno je gore napomenuto, sta je IP adresa.
Mislim da je ovo dovoljno osnovnog znanja za objasnjenje kako napraviti svoju malu mrezu odnosno LAN (iskreno mrzi me vishe da pishem). Ukoliko nebude nekome nesto nejasno ili ima nesto sto ne zna neka postavi pitanje pa cemo mu pomoci.
LAN - Umrezavanje UTP Kablom:
Potrebna oprema:
- UTP Kabala
- Krimp kljesta sa lezistima za RJ 45
- Konektori (oznaka RJ 45)
- Mrezna kartica (obichno u novijim rachunarima postoji vec na plochi integrisana ukoliko nema, kupite cene su smesne)
- Kabl iliti (Kabel) Tester (Kabal za testiranje vashe mreze, odnosno kablova od jednog rachunara do drugoga)
Imam to sve, sta dalje ?
Ukoliko se povezuju samo dva rachunara (peer to peer) onda Switch nije potreban.
A sta je Switch ?
Switch je uredjaj, chiji je zadatak da sakupi listu svih MAC adresa i osluskuje portove na kojima te kartice salju upite (odnosno zahteve) koje se nalaze u tom (delu) mreze.
A sta je Mac Adresa ?
Mac adresa je specifichna oznaka jedne mrezne kartice.
A kako da vidim tu MAC adresu ?
Command promt: (Ipconfig /all)
A kako IP adresu da saznam koja mi je trenutna ?
Command promt: (Ipconfig)
A, koja je razlika izmedju ove dve komande ?
Razlika je u tome sto detaljnije dobijash informacije, koliko mreznih kartica imash, njene karakteristike i ime kartice koju imash za razliku od ipconfig i tako dalje.
Dobro sada znam, sta dalje?
Potrebno je konfigurisati svoju mrezu. Ukoliko se mreza sastoji vishe od dva rachunar (Jer po default-u: "To je mreza koju sachinjavaju dva rachunara"). Ukoliko se mreza sastoji od gore napomenutog, nema potrebe da ukucavate statichku IP adresu:
Sta je Statichka IP adresa:
Jeste adresa koju proizvoljnu Vi uneste.
Ukoliko hocete dinamichko dodeljivanje onda je stvar jednostavna:
Znachi potrebno je samo da prikljuchite kablove u svoje mrezne karitce i u roku od nekih par minuta (Servis po imenu APIPA, koji je zaduzen za dodeljivanje ip adresa u Windows-u) ce vam dodeliti ip adresu za oba rachunara.
Sta je APIPA ?
Apipa je servis koji je zaduzen za dodeljivanje dinamichkih ip adresa slichno DHCP-u samo sto je dosta (gluplji) za razliku od DHCP-a i integrisan je u samome Windows-u dok je DHCP servis jedino omocen na Serverima, stim sto ga naknadno morate instalirati i pokrenuti. Opsirnije o DHCP-u ovde. Stoga: Moj savet vam je da koristite statichke IP adrese.
I za kraj, posto sam objasnio na brzaka sve sta je sta, sada cu napisati kako onda da napravite tu (jednostavnu) mrezu.

Posto ste (fizichki) deo odradili spojili nekoliko rachunara (kablovi, krimpovanje tesiranje i tako dalje). Potrebno da je unesete u vashoj mreznoj kartici (ili nemorate) IP adresu.
Primer: 192.168.1.1 - (pa do kraja, koliko ima rachunara). Znachi upishite range (raspon) IP adresa za vashu mrezu. Kao sto je napomenuto gore IP adrese nesmeju da budu iste, inache cete imati problem na vashoj mrezi. Napravite Workgroup (ime vashe mreze) i unesite je na svakom rachunaru.
To sam se odradio, ali ja nevidim nikoga u mrezi ?
Pingujte neki rachunar: Zapamtite koja mu je ip adresa.
Kako to da uradim ?
Command Promt: ping (adresa rachunara)
Odgovor potvrdan:
Reply from IP adresa: bytes=32 time=293ms TTL=51
Reply from IP adresa: bytes=32 time=274ms TTL=51
Reply from IP adresa: bytes=32 time=274ms TTL=51
Reply from IP adresa: bytes=32 time=268ms TTL=51
Meni nista, kaze nece, zasto ?
mozda je razlog da josh nije pristupio tom Lan-u. Ima jako dosta odgovora.
Obichno se sve zavrsava na tome, da je potrebno da restartujete taj rachunar koji ima problem da pristupi mrezi.
Psihichki deo:
Kreiranje Share-foldera:
Napravite novi folder i dajte mu naziv proizvoljno (Primer: Dejanov share)
Desni klik na njega i zatim izaberite opciju Share this folder on the network.
Ukoliko se pojavi charobnjak za mrezu, pratite njegove instrukcije, ukoliko se ne pojavi josh bolje! samo izaberite opciju (just enable sharing ....)
Share-ovanje stampacha:
Isti princip kao i za foldere. Uz male finese, koje je glupo pisati ovde, svakako cete se vec snaci. VELIKA napomena - Spajanje dva računara UTP kablom moguće je bez sviča direktno LAN - TO - LAN samo ako je UTP kabal izrađen u CROSS OVER topologiji!!! Ukoliko je topologija STRAIT TROUGH, mreža neće raditi
Nazad na vrh Ići dole
http://www.druzenje.aforumfree.com

LAN - Umrezavanje UTP kablom
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
MEL :: Internet-
Skoči na: